SAĞLIKYEME-İÇME

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet hem daha sağlıklı bir şekilde beslenmek isteyen hem de fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişilerin başvurduğu bir beslenme şeklidir. Ketojenik bir şekilde beslenen kişiler için çeşitli faydaları bulunan ketojenik diyet mutlaka bir uzman desteği ile uygulanmalıdır. Aksi takdirde diyetin faydalı etkisinden ziyade zararlı yanları gün yüzüne çıkabilmektedir.

Son yıllarda son derece popüler hale gelen ketojenik diyet geçmişte bazı hastalıkların tedavi edilmesi amacı ile uygulanırken günümüzde ise zayıflama amacı ile pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Temelin diyet ile alınan enerjinin ve besin öğelerinin dağılımı diğer diyetlere oranla çok daha farklıdır. Bu nedenle ketojenik diyetin uygulanması diğer beslenme türlerine göre çok daha zordur. Peki, ketojenik diyet nasıl yapılır?

Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyetin temelinde hesaplamalar yer almaktadır. Bu hesaplamalar ile besin öğelerinin miktarları ve birbirlerine oranları belirlenmektedir. Bu noktada 5/1, 4/1, 3/1, 2/1, 1/1 gibi oranlar ile diyetin hesaplamaları gerçekleştirilir. Bu oranlara diyette bulunan toplam yağ oranının karbonhidrat ve proteinlerin toplamına olan oranlarını ifade etmektedir. P
Pay kısmi yağ miktarı gösterirken payda kısmı ise yağ haricinde ki besin öğelerini göstermektedir. Ketojenik diyet herkesin uygulaması mümkün olmayan bir diyettir. Ancak tıbbi analizler ve tetkikler sonucunda diyeti uygulamasında bir sıkıntı olmayan kişiler diyeti rahatlıkla uygulayabilmektedir. Bunun yanı sıra söz konusu hesaplamalarında uzman bir diyetisyen tarafından hazırlanması gerekmektedir.

Ketojenik Diyetin Riskleri Nelerdir?

Ketojenik diyetin çeşitli riskleri vardır. Söz konusu riskleri aşağıdaki gibi sıralayabilmek mümkündür.

  • Kanda miktarı artan keton cisimleri nedeni ile meydana gelen ketozis tablosunun oluşma ihtimali vardır.
  • Açlık tablosunun geliştirildiği diyetleri uygulayan bireylerde vücut kendini açlık ile adapte etmektedir. Bu da metabolizma hızını yavaşlatma eğilimindedir.
  • Büyük bir kısmı yağlardan meydana gelen ketojenik beslenme planlarında lifli besinler yoktur. Bu da kabızlık gibi bağırsak problemlerini meydana getirmektedir.
  • Ketojenik diyette karaciğer üzerinde büyük bir yük meydana gelir. Bu doğrultuda söz konusu diyetlerin uzun süreli kullanılması vücutta büyük problemlerin meydana gelmesine neden olur.